Sähkötekninen suunnittelu, valvonta ja konsultointi kaikissa muodoissaan kaikenlaisiin rakennuksiin.

Sähkötekninen suunnittelu, valvonta ja konsultointi kaikissa muodoissaan kaikenlaisiin rakennuksiin.

Saat kaiken tarvittavan sähkösuunnitelmasta aina valvontaan sekä monipuoliseen konsulttipalveluun asti.

Saat kaiken tarvittavan sähkösuunnitelmasta aina valvontaan sekä monipuoliseen konsulttipalveluun asti.

Sähkösuunnittelu, valaistussunnittelu ja turvallisuussuunittelu tarpeesi mukaan räätälöitynä. Ota yhteyttä jo tänään!

Sähkösuunnittelu, valaistussunnittelu ja turvallisuussuunittelu tarpeesi mukaan räätälöitynä. Ota yhteyttä jo tänään!

Hyvä valaistussuunnittelu tuo säästöjä energiankulutukseen

Onnistuneella automatiikalla voidaan saada aikaan suuriakin energiasäästöjä.

​Valaistussuunnittelu alkaa aina asiakkaan tarpeiden ja toiveiden selvittämisellä. Käyttömukavuuden ja budjetin lisäksi myös valaistuksen energiatehokkuus on kuitenkin usein yhä merkittävämmin mukana valaistusta suunniteltaessa.

Ammattitaitoinen valaistussuunnittelu vaikuttaa energiankulutukseen

Valaistussuunnittelussa onnistuneesti huomioitu automatiikka on usein merkittävin keino vähentää ylimääräistä energiankulutusta. Monissa tiloissa valaistukselta toivotaankin yhä enemmän automaattista ohjautuvuutta ja toisaalta käyttäjän mahdollisuutta yksilöllisesti ohjata toteutettua valaistusta.

Esimerkiksi valaistuksen automaattinen syttyminen mahdollistaa tilanteen, jossa valaistus on päällä vain silloin, kun sitä tarvitaan. Käytännössä valaisin asetetaan syttymään, kun tilaan asennettu liikkeentunnistin havaitsee liikettä. Energiankulutukseen voidaan vaikuttaa merkittävästi myös määrittelemällä onnistuneesti, millainen valaistusvoimakkuus kuhunkin tilaan halutaan. Lisäksi niin sanotulla vakiovalo-ohjauksella pystytään himmentämään valotasoa, kun luonnonvaloa tulee muutenkin tilaan riittävästi ikkunoista.

Reititinpohjaiset valaisinjärjestelmät yleistyvä valinta

Reititinpohjaisia valaisinjärjestelmiä suosimalla voidaan järjestelmää hallinnoida puhtaasti ohjelmoinnin avulla. Tällöin esimerkiksi muutoksia tehdessä, ei kaapelointimuutoksia ei ole tarpeen tehdä ja näin muutoksien kustannukset pysyvät vähäisinä. Tämä on erittäin hyödyllistä esimerkiksi avokonttoreissa. Toimistotiloissa reititinpohjaisten valaistusjärjestelmien käyttö onkin yleistynyt merkittävästi, mutta vastaavanlaiset järjestelmät voivat tuoda huomattavaa käyttömukavuutta ja energiatehokkuutta myös kotioloihin.

Toimistotiloissa myös valaistuksen henkilökohtainen säätömahdollisuus voi tuoda säästöjä energiankäyttöön, sillä monille työntekijöille riittää nykyään tarjottua vähäisempi valon määrä. Etenkin näyttöpäätetyöskentelyssä ei tarvita välttämättä samaa määrää valoa kuin ennen paperiaikakaudella.

Luonnonvaloa kannattaa hyödyntää

Vakiovalo-ohjauksella voidaan saada merkittäviä leikkauksia energiankulutukseen. Tilaan, johon tulee luonnonvaloa, voidaan asentaa vakiovaloanturi, jonka avulla valaistus säätyy automaattisesti hakeutumaan tiettyyn valaistustasoon ikkunoista tulevan luonnonvalon määrästä riippuen. Vakiovaloanturi arvioi jatkuvasti tilan valaistusvoimakkuutta ja säätää valaisimien kirkkautta kulloisenkin tarpeen mukaan. Esimerkiksi tiloissa, joihin luonnonvaloa tulvii sisään paljon, voidaan vakiovalo-ohjauksella saavuttaa merkittäviä säästöjä energiankulutuksessa.

Työskentelyn tehokkuutta ja mukavuutta voidaan lisätä myös säätyvällä värilämpötilalla, mikä voidaan reititinpohjaisissa järjestelmissä ohjelmoida mukautumaan luonnonvalon värilämpötilan mukaan. Valaisimen värilämpötila säätyy punaisen sävyisestä aina kirkkaan siniseen ja takaisin punaiseen vuorokauden mukaan. Vuorokauden värilämpötilan mukailulla on tutkitusti ollut vaikutusta niin terveyteen kuin työtehokkuuteenkin.

LED on energiatehokas valinta

Valaistussuunnittelussa liikkeelle lähdetään kuitenkin aina asiakkaan käyttötarpeista: mitä tilassa tehdään ja minkälainen tila on? Esimerkiksi toimistotilan valaistuksen tarkoituksena on parantaa työnteon tehokkuutta, kun taas ravintolamaailman valaistuksen tärkein tehtävä on yleensä luoda tunnelmaa valojen ja varjojen avulla.

Säästöjä voidaan toki saada yksinkertaisesti myös päivittämällä vanhat valaisimet LED-valaisimiin. Tämä on monesti ainoa tapa energian säästöön tiloissa, joissa on aina liikettä eikä luonnonvaloa ole tarjolla. Pitkän käyttöikänsä ja pienen energiankulutuksensa ansiosta LED on käytännössä aina myös kustannustehokkain valinta. Valolähteen tyyppi on kuitenkin vain yksi sen energiankulutukseen vaikuttava tekijä. Myös itse valaisimen muoto ja laatu vaikuttavat keskeisesti energiankulutuksen tasoon.

Valaistussuunnittelulla voidaankin vaikuttaa merkittävästi myös energiatehokkuuteen, käyttömukavuuden ja visuaalisen ilmeen lisäksi. Lue lisää täältä!

Sähköinsinööritoimisto-Seppo-Räsänen

    Ota yhteyttä!

    Käytämme lomakkeen kautta saatuja tietoja palveluidemme tarjoamiseen ja toimittamiseen.
    Lisätietoja löydät tietosuojaselosteesta »